Zeil- en Surfclub Gavermeer

 • surf1.JPG
 • zeil1.JPG

het wedstrijdteam

Het wedstrijdteam heeft als doel jongeren die 1ste en 2de graad gevolgd hebben verder bij te scholen.  Hierbij ligt de focus uiteraard op wedstrijdsurfen, maar de technieken die aangeleerd worden zijn sowieso een goede basis om nadien ook in andere windsurfdisciplines te benutten.

De voorwaarden om deel uit te maken van het wedstrijdteam houdt onze club bewust laagdrempelig:  

 • ·       - de basis surftechnieken voldoende beheersen,
 • ·       - lid zijn van de club en de bijdrage voor het wedstrijdteam met bijhorende huur van materiaal betalen (zie onder)
 • ·       - in het bezit zijn van een zomer- en wetsuit, surfbotjes, zwemvest en trapeze.  

Wat we wel nadrukkelijk vragen is een duidelijk engagement: regelmatig aanwezig zijn op training, actief deelnemen aan wedstrijden en een sportieve geest hebben.

Op zich is het wedstrijdteam niet puur prestatiegericht, maar onze ervaring leert dat surfers die te vrijblijvend deelnemen weinig vooruitgang boeken en er vooral weinig plezier aan beleven. 

Voor de trainingen werken we met een A- en B-team. 
In het B-team worden de basistechnieken van het wedstrijdsurfen aangeleerd, wat nadien verfijnd wordt in het A-team.   De trainers bepalen in onderling overleg wie in het A- of B-team traint.  
Het B-team traint op woensdagnamiddag o.l.v. Jan De Waele; het A-team op zaterdagnamiddag o.l.v. Elias Jonniaux.
Naargelang de windomstandigheden wordt er vooral getraind tijdens de maanden september-oktober en april-mei.  Vaak is er een combinatie met fysieke training. 
Tijdens de zomermaanden wordt altijd geprobeerd een extra trainingsstage in te lassen en wordt indien mogelijk ook op zee of open water (vb. Grevelingenmeer) getraind.

De training en wedstrijden worden steeds op Bic Techo T293 gevaren, dit is een allround surfboard dat door de Olympische Jeugdklasse wordt naar voor geschoven.  
Voor de wedstrijden worden leeftijdscategorieën gehanteerd: U13, U15, U17, 17+. 
De meeste wedstrijden gaan door in het najaar en voorjaar.  De wedstrijdkalender wordt bij het begin van het jaar toegelicht en de keuze wie aan welke wedstrijd deelneemt gebeurt in functie van de geboekte vordering, in samenspraak met de trainers(s).
Voor het vervoer van en naar de wedstrijden wordt beroep gedaan op de ouders, waarbij een beurtrol toelaat niet altijd te hoeven aanwezig zijn.

Lidgeld, bijdrage wedstrijdteam en huur materiaal:

 • Lidgeld ZSG: €80 (individueel) of €110 (familie)
  Bijdrage team = €100 / jaar
  Huur plank = € 50 / jaar.
  Huur zeil =  € 50 / jaar.
  Omdat surfzeilen bij intens trainen aan slijtage onderhevig zijn, vragen we vanaf het 2de jaar zelf een zeil aan te kopen.  Dit kan vrijblijvend in combinatie met een groepsaankoop.

Vanaf begin september tot eind oktober wordt in principe wekelijks getraind van 13u30 tot 17u.  Voor de eerste training kan een pak en trapeze van de club gebruikt worden. 
Voor de aanschaf van een eigen pak en trapeze overleg je best met de trainers om te weten waarop moet gelet worden.

Ik hoop dat deze uitleg jullie al een beeld kan bieden van wat het wedstrijdteam inhoudt, maar aarzel niet mij te contacteren mochten jullie nog bijkomende vragen hebben.

Pieter Jonniaux
wedstrijdteam windsurfen ZSG

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.