Zeil- en Surfclub Gavermeer

  • surf1.JPG
  • zeil1.JPG

Suppen

De jongste twijg aan de surfboom, stand up paddle boarden of suppen, ontkiemde pas begin deze eeuw maar groeit stilaan tot de allerstevigste tak. De populariteit van staand op een surfplank peddelen kabbelt al enkele jaren in ons land maar gaat nu in de hoogste versnelling, net als in de rest van de wereld.

Iedereen kan het, het is rustgevend terwijl je zowel je conditie als alle spiergroepen traint in de vrije natuur en wie wil, surft er ook nog eens golven mee, groot of klein. Dat is kort samengevat het succesrecept van het Stand Up Paddle Board dat ook Sergio Herman onlangs proefde, toen hij met een groepje van Sluis naar zijn restaurant in Cadzand peddelde.

Suppen doe je rechtstaand op een surfboard, je voortstuwend met een peddel in de hand. Er werd vroeger al wel eens recht gestaan op planken of kajaks om te vissen, de golven beter te zien of foto's te nemen, maar de hedendaagse SUP-sport zag pas begin deze eeuw het levenslicht toen bekende Hawaïaanse surfers het als training gebruikten bij een platte zee of er spelend ook golven mee bereden.

SUP is nu de noemer van een zich razendsnel ontwikkelende sport met verschillende takken: Golven afsurfen, rustig rondpeddelen of om ter snelst diverse afstanden afleggen. Traditionele surfers omarmden de sport omdat ze makkelijker meer golven konden surfen en ze die ook beter zagen aankomen. Met de reuzenboards kun je zelfs de Belgische kaboutergolven berijden. Maar ook zonder deining beleven alle leeftijden veel plezier aan een SUP en daar ligt de kracht van de sport. Je peddelt op een vlakke zee, een meer, kanaal of rivier en je verbrandt calorieën bij de vleet. Het is een work-out die er geen is door de hoge funfactor! Zelfs yoga en pilates kunnen op een SUP. Stabiliteit trainen op een onstabiel oppervlak maakt de oefeningen nog intensiever. En is er een mooiere fitnesszaal dan de vrije natuur?

De club beschikt over 30 SUPS  (Stand Up Paddle Boards)  Leden kunnen deze huren aan 10 € per plank/halve dag.